Bekkenfysiotherapie

Vanaf 1-3-2023 kunt u bij ons ook een afspraak maken voor bekkenfysiotherapie. 

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem.

Dit kunnen zowel mannen en vrouwen als kinderen zijn. Veel klachten zijn te verhelpen, maar mensen hebben door schaamte vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden. De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit.

De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. De bekkenfysiotherapeut adviseert over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband.

Waar is een bekkenfysiotherapeut precies gespecialiseerd in?

De bekkenfysiotherapeut heeft gespecialiseerde kennis en vaardigheden met betrekking tot:

  • Plas- en poepklachten
  • Verzakkingsklachten

  • Klachten rondom de zwangerschap

  • Klachten na de bevalling

  • Seksuele klachten bij mannen

  • Klachten tijdens het vrijen (vrouwen)

Vergoeding bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. 

Mensen met een chronische aandoening kunnen in bepaalde gevallen behandelingen voor fysiotherapie vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. In de Zorgverzekeringswet staan deze aandoeningen opgesomd in de zogenaamde chronische lijst. Deze lijst bevat veel medische termen. U kunt ook bij uw zorgverzekeraar of fysiotherapeut navragen of u een aandoening heeft die op deze lijst staat.

Voor niet-chronische fysiotherapie is geen verwijzing nodig vanuit een arts.

Voor chronische fysiotherapie is wel altijd een verwijzing nodig.  

Bron: www.KNGF.nl

Locaties

Voor bekkenfysiotherapie kunt u zowel in Sint-Annaland als Poortvliet terecht. De intake plannen we bij voorkeur in Poortvliet, omdat daar al het voorlichtingsmateriaal staat.